Baumit

Ideje budućnosti

Sačuvajte vrijednost

Sanacijom obnavljamo oštećenja na zidovima koja su uzrokovana povećanom vlagom, utjecajem štetnih soli i pukotine nastale na zidovima.

Sanacija predstavlja skupinu građevisnkih zahvata i mjera koje je potrebno provesti da bi se osigurala statika objekta i dovelo objekt u prvobitno stanje.

Sačuvajte vrijednost
Šta je bitno?

Šta je bitno?

Odluka o sanaciji i renoviranju objekta nije jednostavna. Koje proizvode koristiti ili koju kombinaciju proizvoda koristiti? Za odgovor moramo prije svega postaviti ciljeve sanacije, a to su:

- ukloniti uzroke oštećenja

- popraviti nastala oštećenja

- zaštititi objekt od budućih oštećenja. 

Koncept sanacije

Kod izrazito kritičnih objekata, sanacija mora biti usmjerena na i zidove i fasadu objekta. Od posebne važnosti ke točna procjena nastalih oštećenja, uzimanje uzoraka i laboratorijsko ispitivanje uzoraka. Prije svega se mora utvrditi vlažnost u zidu i zasićenost zida štetnim solima da bi se moglo pristupiti kvalitetnoj sanaciji objekta.

Koncept sanacije
Izuzetno vlažni zidovi

Izuzetno vlažni zidovi

Na izrazito vlažnim zidovima moguće je sustavom sanacijskih maltera postići suhu površinu tamo gdje klimatski uvjeti dopuštaju prirodno isušivanje. Dugotrajnost i učinkovitost sanacijskih malteraa ovisi o debljini zida i količini prisutne vlage i soli u zidovima. Baumit je razvio sanacijske sustave maltera za najrazličitiju namjenu.

Učinkovitost sanacijskih maltera

Učinkovitost sanacijskih maltera ovisi o kombinaciji smanjenja kapilarne upojnosti, relativno visokoj paropropusnosti i potrebnoj poroznosti. Tako je moguće postići da vlaga iz zida prodre u sloj između sanacijskog maltera i zida i tamo isparava. Na tom području između zida i sanacijskog maltera također će se kristalizirati preostale štetne soli i spriječiti njihov prodor u prostoriju. Na taj način površina sanacijskog maltera ostaje suha i bez štetnih soli i kao takva je pripremljana za nanošenje paropropusnih sistema.

Učinkovitost sanacijskih maltera
Istorijski objekti

Istorijski objekti

Najveći prioritet prilikom obnove kulturno zaštićenih objekata mora biti održavanje izvornih materijala. Prirodni hidraulični kreč je jedan od najstarijih poznatih građevinskih materijala. Bez izuzetne otpornosti, što je jedna od karatakteristika prirodnog hidrauličnog kreča, ne bi bilo moguće očuvati mnoge povijesne zgrade kroz nekoliko stoljeća, bez oštećenja.

Prirodni hidraulični kreč

Vezivo je proizvedeno iz prirodnog, silikatno bogatog krečnjaka, koji se peče, pažljivo gasi i fino usitnjava. Odlikuje ga hidrauličko i karbonatno stvrdnjavanje (uslov povoljan za razvoj tvrdoće i dobre elastičnosti), paroprousnosti za CO2, kontrola vlage, dobra svojstava za obradu i stalni razvoj tvrdoće.

Baumit proizvodi za sanaciju

Ako je zub vremena na povijesnim fasadama ostavio svoj trag ili ako su poplave ozbiljno oštetile osnovne elemente građevine, Baumit nudi široku paletu proizvoda za sanaciju:

- Baumit SanovaVorspritzer

- Baumit SanovaPutz L

- Baumit SanovaFeinputz

- Baumit SanovaPutz S

- Baumit SanovaEinlagenTrassputz

Baumit proizvodi za sanaciju
Prednosti

Prednosti

Baumit nudi sistemska rješenja za profesionalnu sanaciju i renoviranje, koji su prilagođeni svim vrstama zidova i fasada.